Biografija

Nermin Delić - Slika iz Biografije 2020
Nermin Delić

NERMIN DELIĆ, bosanskohercegovački i bošnjački književnik, doktor medicine. Rođen je 12. jula 1995. godine po završetku rata u Bosni i Hercegovini. 
Odrastajući u zemlji prepunoj podjeljenosti, odlučio je biti karika koja će spajati ljude. Njegove pjesme o životu u Bosni su objavljene u susjednoj Hrvatskoj i Srbiji prije negoli je postao punoljetan i to ga čini jedinstvenim bosanskohercegovačkim i bošnjačkim piscem. 
Danas spada u red najznačajnijih mladih književnika Jugoistočne Evrope. 

OBRAZOVANJE

2002. – 2010.

Osnovna škola „Berta Kučera“  (Vinac,  Bosna i Hercegovina)

2010. – 2014.

Srednja škola „Nikola Šop“, medicinska škola (Jajce,  Bosna i Hercegovina)

*Učenik generacije

2014. – 2020.

Medinicnski fakultet, Univerzitet u Sarajevu (Sarajevo,  Bosna i Hercegovina)

2022. – 2027.

Specijalizant iz Opće interne medicine, KCUS (Sarajevo,  Bosna i Hercegovina)

Dodatna edukacija

 

2013. (30 dana)

Program liderstva mladih (YLP), organizovan od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini (Seattle i Washington D.C.,  Sjedinjene Američke Države)

RADNO ISKUSTVO

2020. –  

Uposlenik je Javne zdravstvene ustanove “Dom zdravlja Jajce“ gdje radi kao doktor opće medicine (Jajce, Bosna i Hercegovina), trenutno specijalizant na edukaciji na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

LIDERSTVO U IZGRADNJI MIRA

OSNIVAČ

2012. –

Mili Dueli” – Projekt posvećen interkulturalnom dijalogu umjetnika / Internacionalni online kontest poezije (Jajce,  Bosna i Hercegovina)

* U 10 godina postojanja, organizovao je 9 sezona kontesta i tako predstavio nekoliko hiljada pjesnika kako balkanskih, tako i vanbalkanskih zemalja. Otvorio je interkulturalni dijalog sa književnicima iz 120 zemalja svijeta.  Kontest koji organizuje takmičarskog je karaktera i ima 5 eliminacionih krugova koje sam organizuje i osmišlja.

* Na kontestu, on ima ulogu organizatora i jednog od članova internacionalnog žirija. Zahvaljujući zanimljivim pravilima i izazovima kontesta koje je osmislio, privukao je milione pregleda na zvaničnoj internetskoj stranici kontesta. Također, društvene mreže broje desetine hiljade pratitelja kontesta. Radi na oživljavanju javne književne kritike.

* Svojim angažmanom, omogući je na stotine hiljada konekcija pjesnika širom svijeta i na tome i dalje radi. Američki Forbes (New York, Sjedinjene Američke Države) pisao je o njegovoj borbi protiv govora mržnje na Balkanu i u svijetu putem kontesta poezije, a u članku objavljenom 2018. godine, Mili Dueli su označeni kao najpopularnije pjesničko takmičenje na prostoru bivše Jugoslavije.

ČLAN

2020. –

Jajački akademski klub, član (Jajce,  Bosna i Hercegovina)

2020. –

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, član Upravnog odbora (Jajce,  Bosna i Hercegovina)

2021. –

Član žirija na Internacionalnom kontestu eseja za mlade organizovanom od strane Goi fondacije za mir i UNESCO-a (Tokyo,  Japan)

NAGRADE

2010.

drugo mjesto na lokalnom pjesničkom događaju “Šopovi dani na Plivi (Jajce,  Bosna i Hercegovina), za pjesmu: „Poeziju nigdje nećemo naći, ako je ne nosimo u sebi“;

2011.

Nagrada izdavača za njegov poetski prvjenac “Okrutne miljenice“, Izdavačka kuća Nova Poetika (Beograd,  Srbija);

2012.

prvo mjesto na lokalnom pjesničkom događaju “Šopovi dani na Plivi (Jajce,  Bosna i Hercegovina), za pjesmu: „Bosanski amanetnik“;

2012.

treće mjesto na lokalnom pjesničkom događaju “Šopovi dani na Plivi  (Jajce,  Bosna i Hercegovina), za pjesmu: „Svemirski pohodi“;

2013.

Nagrada izdavača za drugu knjigu poezije “Pjesnikove Bjeline“, Izdavačka kuća Polaris (Novi Sad,  Srbija)

2014.

Nagrada izdavača za treću knjigu poezije “Rustemov ah“, Izdavačka kuća Kultura Snova (Zagreb,  Hrvatska)

2017.

Književna nagrada “Najljepša ljubavna pjesma” za pjesmu “Amore Bona” (Mrkonjić Grad,  Bosna i Hercegovina)

2018.

Književna nagrada “Najoriginalnije književno djelo” za pjesmu “Čekanje žena” (Mrkonjić Grad, Bosna i Hercegovina)

2018.

TOP 5 na Evropskom festivalu za mlade (EYA) posvećenom utjecaju mladih putem digitalnih tehnologija, za projekt “Mili Dueli” (Salzburg, Austria)

2018.

drugo mjesto na Internacionalnom kontestu eseja za mlade organizovanom od strane Goi fondacije za mir i UNESCO-a, za esej “Sweet Duels / Mili Dueli” (Tokyo,  Japan)

2018.

Nagrada “Genije godine“ na “Izboru muškarca godine Bosne i Hercegovine“ u organizaciji SNL magazina za muškarce (Sarajevo,  Bosna i Hercegovina), za ideju i realizaciju projekta „Sweet Duels / Mili Dueli

2019.

ZLATNA PLAKETA – prvo mjesto na “Melničkim večerima poezije” za pjesmu “Dom“, Izdavačka kuća Melnik (Melnik,  Bulgaria)

2019.

Nagrada “Međunarodni pisac godine“ na Internacionalnom događaju za umjetnike „Planetopija“ u organizaciji Milice Paulus i akademije Euroart  (Štip, Sjeverna Makedonija)

*Na događaju osvaja još nekoliko nagrada: pjesma “Dom” je osvojila prvo mjesto u kategoriji “Pjesma godine“ a njegova knjiga “Rustemov ah” je proglašena dobitnica nagrade “Knjiga godine“ in Sjevernoj Makedoniji.

2022.

Nagrada Općine Jajce  povodom Dana Općine Jajce, a za izvanredne rezultate u oblasti kulture (Jajce,  Bosna i Hercegovina)

*Najmlađi je dobitnik ove nagrade u njenoj historiji.

2023.

treće mjesto na 12. međunarodnom konkursu časopisa Avlija za najbolju neobjavljenu pjesmu u regionu, za pjesmu „Brada“ (Rožaje,  Crna Gora)

2023.

Povelja “Vesna Španić“ za širenje prijateljstva, zajedništva i ljubavi kroz poeziju, Izdavačka kuća Kultura Snova (Zagreb,  Hrvatska)

PUBLIKACIJE KAO AUTOR

2011.

Okrutne miljenice“, izdavač Nova Poetika (Beograd, Srbija)

2013. I 2023.

Pjesnikove bjeline“, izdavač Polaris kao ideja (Novi Sad, Srbija);

II izdanje, samizdat (Jajce,  Bosna i Hercegovina)

2014.

Rustemov ah“, izdavač Kultura Snova (Zagreb, Hrvatska)

*Knjiga je od 2019. godine uvrštena u univerzitetsko gradivo na Filozofskom fakultetu u Zenici, Bosni i Hercegovini. 

PUBLIKACIJE KAO KOAUTOR

2011.

Peti novosarajevski susreti, zajednička zbirka poezije odabranih autora, KNS (Sarajevo, Bosna i Hercegovina)

2012.

Šesti novosarajevski susreti, zajednička zbirka poezije odabranih autora, KNS (Sarajevo, Bosna i Hercegovina)

2012.

Almanah I, zajednička zbirka poezije odabranih autora povodom istoimenog konkursa; urednik i izdavač Nova Poetika (Beograd, Srbija)

* Na istoimenom konkursu nagrađen je rukopis Nermina Delića, “Okrutne miljenice“

2012.

Kalendar književnih stvaralaca Zapadnog Balkana, zajednička zbirka poezije odabranih autora, izdavač Udruženje književnih stvaralaca Zapadnog Balkana (Banja Luka, Bosna i Hercegovina)

2013.

Citat.rs, zajednička zbirka poezije odabranih autora (Beograd, Srbija)

2014.

Moja pjesma tebi za Valentinovo, zajednička zbirka poezije odabranih autora; urednik i izdavač Kultura Snova (Zagreb,Hrvatska)

2014.

More na dlanu, zajednička zbirka poezije odabranih autora; urednik i izdavač Kultura Snova (Zagreb, Hrvatska)

2014.

Zagrli život, zbirka poezije balkanskih autora humanitarnog karaktera usmjerena oboljeloj djeci Balkana (Beograd, Srbija)

2014.

KO JE KO U BiH, Izdavačka kuća Planjax, zbirka biografija najvažnijih živih ljudi u Bosni i Hercegovini u periodu od 2014 – 2018 (Tešanj, Bosna i Hercegovina)

2014.

MILI DUELI, međunarodna zbirka poezije, izdavač Kultura Snova (Zagreb, Hrvatska)

* Nermin Delić je incijator i urednik knjige koja je okupila balkanske pjesnike, učesnike istoimenog pjesničkog takmičenja, u jednu zajedničku knjigu.

2015.

Moja pjesma tebi za Valentinovo, zajednička zbirka poezije odabranih autora; urednik i izdavač Kultura Snova (Zagreb,Hrvatska)

2015.

Antologija Facebook pjesnika 1, zajednička zbirka poezije odabranih autora; urednik i izdavač Kultura Snova (Zagreb, Hrvatska)

2016.

Moja pjesma tebi za Valentinovo, zajednička zbirka poezije odabranih autora; urednik i izdavač Kultura Snova (Zagreb,Hrvatska)

2016.

Antologija Facebook pjesnika 2, zajednička zbirka poezije odabranih autora; urednik i izdavač Kultura Snova (Zagreb, Hrvatska)

2016.

Prijateljima, zajednička zbirka poezije (urednica Safeta Osmičić, nizozemska pjesnikinja bosanskih korijena), izdavač Kultura Snova (Zagreb, Hrvatska)

2016.

Višeglasje, zbirka odabranih pjesama sa 6. Evropskog festivala poezije, izdavač Banatski kulturni centar (Novi Sad, Srbija)

* Na istoimenom festivalu, Nermin Delić je bio u užoj konkurenciji za prvu nagradu.

2017.

 Nostalgija, elektronska zbirka poezije učesnika 16. međunarodnog književnog takmičenja, urednik i izdavač Klub umjetničkih duša (Mrkonjić Grad, Bosna i Hercegovina)

2017.

Ja sam vjerni rob ljepote, zbirka poezije odabranih autora učesnika konkursa KU “Musa Ćazim Ćatić” (Odžak, Bosna i Hercegovina)

2017.

Rukopisi 40, zbirka poezije i kratkih priča mladih autora sa prostora bivše Jugoslavije, urednik i izdavač Dom omladine Pančevo (Pančevo, Srbija)

2017.

Zagreb na dlanu, zajednička zbirka poezije povodom istoimenog festivala poezije; urednik i izdavač Kultura Snova (Zagreb, Hrvatska)

2017.

Garavi sokak, zajednička zbirka poezije odabranih autora; urednik i izdavač BC Miroslav Mika Antić (Inđija, Srbija)

2017.

Nevidljiva paučina, zbirka najljepših ostvarenja konkursa za najkraću kratku priču; urednik i izdavač IK Alma, (Beograd,  Srbija)

2018.

Gdje si sada, ljubavi moja, elektronska zbirka poezije učesnika 17. međunarodnog književnog takmičenja, urednik i izdavač Klub umjetničkih duša (Mrkonjić Grad, Bosna i Hercegovina)

2018.

Čudovanje, zbornik poezije; urednik i izdavač Biblioteka OŠ „Stevan Sinđelić“ (Niš, Srbija)

2018.

Sjećaš li se, zbirka odabranih pjesama u znak sjećanja na Musu Ć. Ćatića, urednik i izdavač KU “Musa Ćazim Ćatić” (Odžak,Bosna i Hercegovina)

2018.

Pjesme Andrićgradu, zajednička zbirka pjesama u znak sjećanja na Ivu Andrića, PK „Znakovi“(Višegrad,Bosna i Hercegovina)

2018.

Bajramske pjesme, zbirka odabranih pjesama, urednik i izdavač KU “Musa Ćazim Ćatić”(Odžak, Bosna i Hercegovina)

2018.

Višeglasje, zbirka odabranih pjesama sa 9. Evropskog festivala poezije, izdavač Banatski kulturni centar (Novi Sad, Srbija)

* Na istoimenom festivalu, Nermin Delić je sa pjesmom “Dom“ bio u užoj konkurenciji za prvu nagradu.

2018.

Ukrinski cvijet, zajednička zbirka pjesama učesnika konkursa posvećenog ljepoti voda, urednik i izdavač SKK Vihor (Derventa, Bosna i Hercegovina)

2018.

Mostovi prijateljstva 2, zajednička zbirka poezije, urednik i izdavač Udruženje za kulturu, zajedničke vrijednosti i održivi razvoj “Divan” (Skoplje, Sjeverna Makedonija)

2018.

Garavi sokak, zajednička zbirka poezije, urednik BC “Miroslav Mika Antić“ (Inđija, Srbija)

2018.

Milenium stih, zajednička zbirka poezije, urednik i izdavač  Udruga “Riječi prije svega“ (Zadar, Hrvatska)

2018.

Pictorial Poetry; Expanding Horizons, (engleski jezik) antologija naučnih eseja na temu oslikane poezije, izdavač Bliss (Daman, India)

2019.

Sarajevo na dlanu, zajednička zbirka poezije povodom istoimenog festivala poezije; urednik i izdavač Kultura Snova (Zagreb, Hrvatska)

2019.

Desde Isla Negra al Oriente, (španski jezik) zajednička zbirka savremene svjetske poezije; urednik i izdavač Alfred Asis (Isla Negra, Čile)

2020.

Whispers of Soflay Vol. 3, (španski jezik) antologija savremene svjetske poezije, urednik i izdavač Alicia Minjarez Ramírez (Mexico City, Mexico)

2021.

Ljubav nas je održala, zajednička zbirka poezije autora Kulture Snova, urednik Zdravko Odorčić (Zagreb, Hrvatska)

2022.

Mostovi prijateljstva 6, zajednička zbirka poezije, urednik i izdavač Udruženje za kulturu, zajedničke vrijednosti i održivi razvoj “Divan” (Skoplje, Sjeverna Makedonija)

2023.

Sarajevo na dlanu, zajednička zbirka poezije povodom istoimenog festivala poezije; urednik i izdavač Kultura Snova (Zagreb, Hrvatska)

RECENZENT

2016.

Čiček Dumanca, zbirka poezije, F. Haračić – Helja (Bosna i Hercegovina)

2018.

Kojim jezikom je govorila moja mati, zbirka priča,  Ž.Vujović (Crna Gora)

2018.

Nenanu, zbirka poezije, L. Zjajo (Njemačka)

2019.

Tragovi na duši, zbirka poezije, V. Pešić ( Srbija)

2022.

U očevom zagrljaju, zbirka priča, N. Joldo (Bosna i Hercegovina)

2023.

Niti ljubavi, zbirka poezije, N. Đorđević ( Srbija)

2023.

Putnici, zbirka poezije, S. Balalić ( Bosna i Hercegovina)

U zadnje dvije godine se prevedena su njegova djela na poljski, slovenski, makedonski, albanski, talijanski, španski, francuski i engleski jezik.

Od 2020. godine je uposlenik Doma zdravlja „Jajce“ u Jajcu. Živi i stvara u Vincu.

Facebook Comments Box