Knjige

2011. 

OKRUTNE MILJENICE, zbirka poezije, IK Nova Poetika, Beograd, Republika Srbija. 

http://static.wixstatic.com/media/992407_bc1bbe0b8e344b81449bf9d96b95e3db.jpg_srz_530_768_85_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srz

Published in Belgrade/Republic of SerbiaSlikovni rezultat

Knjiga je objavljena u elektronskoj formi. 2011. godina je zapravo godina početaka aktivnog objavljivanja elektronskih verzija knjiga na Balkanu, čime se već godinama unazad pokušava potaknuti čitalaštvo našeg regionaa. Predstavljala je ulazna vrata mladom autoru za publicitet i popularnost njega i njegovih budućih djela objavljenih u ovoj državi, susjednoj njegovoj domovini, Bosni i Hercegovini.

Nikada zvanično nije stiglo obavještenje da je neko od književnika i književnih kritičara napisao nešto o ovoj knjizi, niti je zvanično ikada promovisana. Podaci o elektronskim pregledima knjige su poznati izdavačkoj kući.

O čemu knjiga govori? Stihovi o zaljubljivanju i domovini ispunjavaju ovu knjigu količinski, možda čak i previše, što je ustvari samo uvertira za naredna pjesnikova djela koja su nadjačala tu opsesiju jurenja leptirića u trbuhu i praćenja bijelih golubova po nebu Bosne i Hercegovine.  Socijalna tematika na koju se u budućnosti pjesnik oslanja i ovdje je mogla zagolicati maštu čitaoca, jer su ljudi u 21. stoljeću počeli zaboravljati razumijevanje onih od kojih smo dosta različiti, te je tako ostalo fascinantno da o staračkim pjegama govori neko tako mlad. Ponekad spretno, ponekad malo manje spretno, pjesnik je uspio postati još jedna (možda mala, ali ipak postojeća) veza između dvije balkanske države koje su šesnaest godina prije objavljivanje knjige, nažalost, ratovale.


2013. I 2023. 

PJESNIKOVE BJELINE, zbirka poezije, Edicija “Pisci Intergalaktike”, Agencija “Polaris kao ideja”, Novi Sad, Republika Srbija.

Pjesnikove Bjeline II izdanje

Published in Sarajevo/Bosnia and Herzegovina ?? (second edition)

Knjiga je objavljena kao nagrada novoformirane agencije koja je imala za cilj promociju lijepe pisane riječi na prostorima bivše Jugoslavije. Izdavač knjige, Milen Šelmić, obratio se preko video linka javnosti na premijeri u gradu Jajcu, te istakao da predgovor ovoj knjizi nije potreban, jer bi predstavljao sponu između čitaoca i pisca. Knjiga se broji kao prvo izdanje ove agencije (zajedno sa knjigom “Golubovi nad odrom, Mensur Ćatić). Urbanistički omot knjige je rađen u jajačkom studiu Optimus, a fotografiju potpisuje jajački fotograf Samed Žužić.
O čemu knjiga govori? Radnja knjige je smještena u sadašnjost, početak 21. stoljeće, sa osvrtom na kraj 20. stoljeća. Naslov “Pjesnikove Bjeline” bukvalno je opravdao omot knjige, s tim da je u jednom intervjuu autor istakao da bijela boja, osim što označava ljepotu vodopada, buran tinejdžerski život, ustvari označava i samo njegovo poimanje života, posvećenost medicini, dobroti i ljepoti čistoga.
Također, gledajući književne kritike koje su pristigle poslije (jedna od njih je i kritika Ismeta Bekrića, najpoznatijeg dječijeg pjesnika u Bosni i Hercegovini), knjiga je djelo posvećeno upravo bosanskom jeziku i njegovoj ljepoti, jer obiluje arhaizmima koji su se početkom 21. stoljeća gotovo zbrisali iz književnog govora bh pisaca.
Recenziju za knjigu uz zen priču “Promijeni svijet” potpisuje Danja Đokić, bh pjesnikinja, koja kaže: ” Odlika ove poezije je najprije jednostavnost poetskog izraza koja kroz pjesmu prerasta u sjajnu metaforiku, kroz originalne poetske slike, sa neprenaglašenim frazemima i oksimoronima, koji upravo daju pjesmama onaj pravi bljesak. I sama različitost forme i stila, govori u prilog velikom dijapazonu najprije znanja i umijeća pisanja, a onda i onog urođenog pjesničkog nerva koji zapaža sve detalje i iz njih gradi sjajan svijet stiha. Ima u ovoj poeziji čarolije, bravura, originalnosti, snage izraza, ima onih nepredviđenih zaokreta od kojih čitatelj zanijemi .Nema automatizma pisanja, sve je duboko promišljeno i ulazeći u čaroliju  stiha otvaraju nam se horizonti, prizmatičnost se okreće i blješti, a višeslojnost postaje udarna snaga njegovog pjesničkog izraza.”.


2014. 

RUSTEMOV AH, zbirka poezije, IK Kultura snova, Zagreb, Republika Hrvatska.

nermin delic
Omot knjige “Rustemov Ah”, Nermin Delić

Published in Zagreb/Republic of Croatia ??

Knjiga je objavljena na isti dan kada je objavljen i zajednički zbornik poezije balkanskih autora “Mili Dueli”, čije je glavno lice sam autor ove knjige, ujedno i organizator  i idejni tvorac istoimenog kontesta poezije. Izdavač knjige, Zdravko Odorčić, prvi je poželio da ova knjiga ugleda svjetlost dana, a čitavom procesu objave su potpomogli i jedno regionalno poznato umjetničko ime koje je željelo ostati u tajnosti i Sabina Dumpor, slikarka iz Mostara, koja je naslikala i potpisala originalnu sliku “Rustemov Ah”, te tako, po prvi put, predočila “Rustema” javnosti. Knjiga je objavljena u maju, a premijera knjige održana je u gradu Jajcu, u septembru iste godine. Na njenoj premijeri pored građana Jajca, pojavila su se i 23 pjesnika iz 6 zemalja svijeta čime je oboren rekord svih književnih manifestacija u ovom gradu.
O čemu knjiga govori? Kroz tri ciklusa pjesama (Hemze, elif, ba, ta,...; Ima li ljubav noge; Ko je poručio hatmu) ispričana je svakodnevnica života bošnjačkog naroda iz Srednje Bosne, u 21. stoljeću. Rustem predstavlja čovjeka u pravom smislu te riječi. Ponekad loš, ponekad dobar, shodno situaciji. U knjizi je predstavljen njegov odnos sa Bogom,  sa komšijama i suprugom Fadilom. U prethodnom ratu, izgubio je sina Dinka, te su tako nastale brojne pjesme, između ostalog i pjesma “Ljubavna”, po kojoj je autor u regionu postao prepoznatljiv. Duboka emotivnost u srcu, jecaji u pjesmi, iskvarenost u govoru i duši, sve je to ono što Rustem osjeća, dvije decenije od završetka rata. Forma pisanja je satirična, stil moderan, a opet, tu se provlače arhaizmi koji se još mogu čuti od staraca iz ove sredine. Radnja završava tragično.
Recenzent knjige je Simo Golubović i dr Nura Bazdulj Hubijar. Oni kažu:
Zar je moguće, zar je zbilja moguće da u najgorem vaktu koji pamtim, kad je neizvjesno šta će biti sutra, kad se ljudi, osobito mladi otuđuju, izoluju, rijetko raduju, rijetko smiju, rijetko druže, kad ih većinu ili potapa beznađe ili žive razbludnički, ima ovakvih koji su zreliji ne samo od svojih godina nego za cijeli jedan život? Biti tako mlad a pisati s duševnom smirenošću Samaritanca koji je prije svega moralno biće, s druge strane svega što je ružno i zlo. Ovom pjesničkom zbirkom Nermin Delić se uzdiže do same knjževne vertikale vrijednosti.” (iz recenzije dr Nure Bazdulj Hubijar)

Za ovoga autora se sasvim odgovorno može kazati da je čovekoljub. On žali sve stradalnike i zamera svima koji su doprineli tom stradanju. Čudi se ljudima koji svojim nečinjenjem pomažu da se nečasne radnje i postupci dogode. Zamera onima u veri što ne veruju iskreno. Nevernicima prigovara otuđenost od vere – pravog puta u život koji vodi kroz ljubav.

Poznato je da je Bosna i Hercegovina rodila mnoge književnike najvećeg ranga: Ivu Andrića, Mešu Selimovića, Aleksu Šantića, ali i mnoge druge. Ovaj mladi autor koji piše savremenu peoziju bez nekih posebnih ograničenja, svoj uzor, čini mi se nije pronašao u nekom od dela starijih autora.  On traži novi put i uveren sam u to – našao ga je.
(iz recenzije Sime Golubovića)

 

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *