Jajce: Nermin Delić na 21. “Šopovim Danima na Plivi”!

🇧🇦 : Večeri prvoga oktobra, 2022. godine, bosanskohercegovački književnik i doktor medicine, Nermin Delić, održao je pjesničko večer u svome gradu Jajcu i tako otvorio je 21. “Šopove dane na Plivi”.  Lokacija večeri je bila Kršlakova stara kuća, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Slika 1. XXI Šopovi dani na Plivi: Nermin Delić, Faiza Haračić Helja i Sanja Strukar Križanac podržali su nastavak interkulturalne saradnje bošnjačkih i hrvatskih pjesnika sa ciljem promocije bosanskohercegovačke književnosti. (Jajce, 2022.)

Specijalne gošće večeri su bile književnice Faiza Haračić-Helja iz Kaknja i Sanja Strukar Križanac iz Viteza. One su učesnice ranijih sezona kontesta Mili Dueli i Delićeve saradnice na istoimenom projektu. Zajedničkim nastupom, književnici su poslali poruku tolerancije i uspješnog interkulturalnog dijaloga u Bosni i Hercegovini.

Organizator manifestacije je Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” podružnica Jajce, na čelu sa predsjednikom Franjom Leovac.

Slika 2. XXI Šopovi dani na Plivi: Nermin Delić sa gošćama večeri i organizatorima (Jajce, 2022.)

“Napredak”je prije jedanaest godina bio prvo društvo na lokalnom nivou koje je nagradilo moju poeziju. – rekao je Delić i prisjetio se svojih početaka.

Podsjećanja radi, na  manifestaciji “Šopovi dani na Plivi”, Delić je u dva navrata, 2011. i 2012.  godine, osvojio prvo, drugo i treće mjesto.

Slika 3. Šopovi dani na Plivi – Nermin Delić sa gošćama večeri (Faiza Haračić Helja i Sanja Strukar Križanac) ispred Kršlakove kuće.

 

(Mili Dueli)

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *